20.1.2012

Hanskat naulassaLumitöiden kastelemat työrukkaset kuivumassa somasti keittiön kattilanaulakon koukuissa. Siinä odottaa olkihattukin lämpimämpää ilmanalaa.

Suunnittelen täällä jo kesällä koittavaa talon uudelleenmaalaamista. Mietin ankarasti kannattaisiko maalata pellavaöljymaalilla vai petrooliöljymaalilla. Pellavaöljymaali olisi kaiketi kestävämpi ja sen pinta vähemmän arka likaantumaan - mutta hankalampi ja työläämpi useampaan kertaan sudittava. Petrooliöljymaali peittäisi kertavedolla ja olisi jo valmiiksi mulle mieluisampi mattapintainen, mutta kestääkö se sitten hyvin?  Olen kiitollinen jos jollakulla on huikata kokemuksia jomman kumman maalilaadun puolesta kommentilaatikkoon!

Working gloves drying in the kitchen after hard work with a snow shovel.

12 kommenttia :

 1. Meillä on maalattu talo uusiksi petroliöljymaalilla. Mä olen ymmärtänyt, että se on varsin kestävä maali. Tosin jos meillä mökki olisi ollut edellisen kerran sudittu jollain muulla kuin alkydimaalilla, olisimme varmaan myös harkinneet ihan oikeaakin pellavaöljymaalia. Tuo petroliöljymaalaus oli kyllä helppoa just siksi, että yksi kerta riitti (sitten kun oli kapsutellut pohjan puhtaaksi).

  VastaaPoista
 2. Heips, me maalattiin viime kesänä talo petrooliöljymaalilla. Sillä oli tosi helppo ja miellyttävä maalata. Mutta kävi niin huonosti, että en tiedä johtuiko liian kuumasta säästä (maali ei ehtinyt imeytyä tarpeeksi ), vai oliko vanha pinta huonosti harjattu (vanhentunutta puupintaa+vanhaa maalia), mutta nyt seinä on karseen näköinen!!! Ens kesänä joudutaan raaputtamaan pois ja maalaamaan uudelleen!! Silti olen maaliin tyytyväinen ja kerron tämän vain sen takia että TEE POHJAN SCRAPAUS JA HARJAUS TERÄSHARJALLA TODELLA HUOLELLISESTI!!! :D

  VastaaPoista
 3. Maalasimme yhden ulkovajan (joka oli aiemmin käsittelemätöntä puuta) pellavaöljymaalilla. Täytyy sanoa, että sitä ei ollut kiva käyttää. Raskasta levittää, valui pitkin. Ja lopputulos oli epätasainen, kumimaisen kiiltävä pinta, joka ei näyttänyt ollenkaan luonnolliselta (mitä tuollaiselta perinnemaalilta ehkä voisi olettaa). Suosittelisin, että kävisit ensin katsomassa jotain kohdetta, joka on maalattu pellavaöljymaalilla ja katsoisit onko lopputulos haluamasi näköinen. Siis nimenomaan se kiilto siinä minua häiritsee - muut ongelmat saa ehkä kierrettyä sillä, että osaa käyttää maalia oikein.

  VastaaPoista
 4. Pellavaöljymaali alkaa vanhetessaan näyttää paremmalta, kun se kalvo muuttuu aikaa myöten hengittävksi (ei siis aluksi sitä ole vaan aikaa myöten auringonvalon vaikutuksesta pinta muuttuu) ja siksi onkin tärkeää sivellä ohuita kerroksia (useita) ja pellavaölymaali on vielä petrooliöljymaalia tarkempi pohjan suhteen. Mutta jos on varmuus, että vanha maali on pellavaöljymaalia (eikä siis mitään muovisidesainesta mukamasölymaalia), niin käyttäisin silti sitä, sekun vanhenee kauniisti (ns. liituuntuu). Petrooliöljymaalia pidän kuitenkin myös hyvänä vaihtoehtona ja se sopii paremmin esim. talkoilla maalattavaksi, kun kalvon paksuuden suhteen ei tarvitse olla niin tarkka. Itse myös pidän sen himmeydestä, mutta aikaa myöten pellavaöljymaalinkin kiilto himmenee.

  VastaaPoista
 5. Meillä kun on niin samanlaiset "talotilanteet" niin kiinnostaisi kuulla miten aiotte toteuttaa ko. maalausprojektin noin pääpiirteissään? Eli teettekö itse kaiken, onko vanhan maalin poistamiseen jotain kikkoja jne. :) Olen pohdiskellut samaa meidän rintamamiestalon kanssa (vapaa-ajan kotini), eli voisin tarjota työpanokseni sen maalausprojektiin... Meillä tosin ikkunat ovat edelleen parhaat päivänsä nähneet, joten ehkä nekin pitäisi hoitaa. Muutenhan talon maalauksesta jää puuttumaan se piste i:n päältä...

  VastaaPoista
 6. Meillä maalattiin petroliöljymaalilla entinen 20-luvun talo pohjoisessa. Hyvin se kesti ainakin sen neljä vuotta mitä asuimme siinä maalauksen jälkeen, mutta sitten talo myytiin enkä tiedä miltä nyt näyttää.. Mutta maalausjälkeen olin kyllä tyytyväinen.

  VastaaPoista
 7. Kommenttina ensin evaberrylle: Jos pellavaöljymaalilla maalatessa maali "valuu pitkin", sitä on pensselissä ihan liikaa ja pinnasta ei takuulla tule hyvä vaan juuri sellainen "kumimainen". Tämä johtuu siitä, että pellavaöljymaali kuivuu hapettumalla ja uv-säteilyn kanssa reagoimalla. Liian paksun kerroksen takia ei muodostu tuota toivottua reaktiota vaan maali voi kurtistua ja pinta olla sellainen nahkean oloinen. Ohuita kerroksia ja hampaat irvessä tiukkaan sivellen laadukkaalla rengaspensselillä niin jälki on ihan toisen näköistä.

  Meidän perinneremontissa pellavaöljymaali on aika itsestään selvä valinta - se on laadukas, ekologinen ja vanhaan taloon rakennusajan mukainen maali. Petrooliöljymaalissa on minulle vähän sellainen "pula-ajan maalin" kaiku, kun varsinkin jälleenrakennuskaudella pellavaöljyn saaminen oli vaikeaa ja maaleja sotkettiin sitten ties mistä kalanmaksaöljyistä ja petrooleista :) EI kai sillä lopulta niin suurta merkitystä ole, jos tuo kiiltoaste tai siis maalin himmeys on tärkeä niin sitten varmaan valitsisin petroolimaalin.

  VastaaPoista
 8. Hyviä kommentteja edellä. En ole kokonaista mökkiä maalannut ;), mutta ikkunanpokia petrooliölymaalilla kylläkink. Ilma oli silloin liian kostea ja se tuotti ongelman. Olin liian iireinen, ja en odottanut kuivempaa keliä. Vaikkakin pokat kuivuivat pressun alla, ei tuo kostea ajanjakso ollut lainkaan hyvä juttu. Maali kurtistui...

  VastaaPoista
 9. heippa! suosittelen vahvasti tutustumaan Panu Kailan "Kevät toi maalarin: Perinteinen ulkomaalaus" -opukseen. Painavaa asiaa vanhojen talojen pinnoista ja hengittävyydestä!

  VastaaPoista
 10. Meidät talo on maalattu, viimeksi viime kesänä, pellavaöljymaalilla. Suosittelen! Ei pellavaöljyllä maalaaminen ole juuri sen kummempaa kun muillakaan maaleilla, äkkiä tekniikan oppii (paljonko maalia pensseliin, millaisilla vedoilla tulee tasaista jne.).

  VastaaPoista
 11. Meillä maalattu leikkimökki petrooliöljymaalilla 3-4 vuotta sitten ja hyvältä näyttää yhä. Kaunis vihreä sävy. Samalla maalilla sudittiin roskiskatos: uutta valmiiksi pohjamaalattua lautaa ja toimi siinäkin. Pellavaöljymaalilla maalasin ikkunanpokat. Vaikka oli lämminta, aurinkoista ja kuivaa, tuntui että ei meinannut kuivua oikein ollenkaan. Ei vaikka kuinka ohutta kerrosta vetelin. Oli sitten kiva sitä kuollutta itikkaa ja roskaa niistä pokista nyppiä : ( Petrooliöljymaalin puolesta liputan minä : )

  VastaaPoista
 12. Minäkin suosittelen tutustumaan tuohon Panu Kailan kirjaan. Itse en puupintoja maalaisi muulla kuin pellavaöljy/keittomaaleilla, mutta aivan ensimmäisenä pitäisi kuitenkin tutustua talon aikaisempaan maalikerrokseen. Petroliöljymaali tarttuu kaikille (myös lateksi-) pinnoille, mutta mikäli alla on entuudestaan lateksimaali, joudut kaapimaan sen kauttaaltaan, mikäli haluat maalata päälle pellavaöljymaalilla.

  VastaaPoista