20.4.2021

Mökkihankkeen kuulumisia


Pari viikkoa sitten mökkitontilla oli vielä aika reilusti lunta ja järven jääkin vielä kantoi. Kipitin varovasti katsomaan pihapiiriä järveltä käsin ja napsimaan pari talvikuvaa muistoksi ajalta ennen rakentamista. Niin, me todellakin rakennetaan tänä kesänä uusi hirsimökki - se ei meinaa millään mennä tajuntaan, vaikka koko ajan tehdään sen eteen konkreettisesti töitä. Tänään juuri hoksasin että NIIN, kun rakentaa uuden mökin niin sitä ei tarvitse sitten lainkaan vuosikausiin remontoida. Olen niin tottunut koko ajan remppaamaan jotakin mökillä, että tämä tuntuu nyt aivan ylelliseltä ajatukselta. Mitä mökkihankkeelle nyt siis kuuluu, missä mennään? No, tähän mennessä tapahtunutta: 

Mökin suunnittelun alkuvaiheessa palkkasimme hankkeeseen pääsuunnittelijan/vastaavan mestarin. Molemmat hommat hoitaa yksi ja sama henkilö jolla on kumpaankin pestiin pätevyys, löysimme hänet kunnan rakennusvalvonnan vinkistä. Ja vastaavan mestarin ja rakennusvalvonnan suosituksilla löysimme sitten myös mökin sisäpuolen urakoitsijan ja maanrakentajan, heidäkin on nyt siis varattu hommiin. 

Samoin mökin suunnittelun edetessä olin matkan varrella rakennusvalvontaan yhteydessä ja katsastutin suunnitelmia ja rakennuksen asemointia etukäteen rakennustarkastajalla. Vastaava mestarikin kävi piirustuksia läpi ja antoi omat (todella hyödylliset!) kommenttinsa. Lupahakemus on nyt jätetty. Kunhan rakennuslupa toivottavasti sitten kopsahtaa plakkariin ja loputkin lumet ovat sulaneet, aletaan maatöitä oitis edistää.  

 

 

(Mun paras vinkkini mökin rakennushankkeen aloittamiseen onkin tämä: kannattaa olla hyvissä ajoin etukäteen yhteydessä mökkikunnan rakennusvalvontaan. Sieltä saa tietoonsa paitsi oman tontin rakentamisen tarkat reunehdot uuden mökin suunnittelun suuntaviivoiksi, myös niitä kokeneiden osaajien yhteystietoja. Rakennushanke ja luvan hakeminen sujuvoituu, kun rakennusvalvonta tietää etukäteen missä mennään ja tekijät ovat ennenkin olleet vastaavissa hankkeissa samalla seudulla mukana. Esimerkiksi tämän meidän mökkikunnan rakennustarkastaja tuli mielellään tontilla käymään ja katsasteltiin yhdessä kaikki muuttujat ja mahdolliset pätevät tekijät läpi, ennen kuin aloin suunnitellakaan mökkiä Honkarakenteen kanssa. )

 

Ollaan aivan hyvässä aikataulussa. Jos ei mitään ihmeellistä tule eteen ja lupa napsahtaa kohtuullisessa ajassa, alkaa mökki nousta juhannuksen alla. Mutta kaikkea ihmeellistähän VOI vielä tulla eteen, rakentaessa ei koskaan tiedä. Maatyöt ja perustaminen ovat ehkä nyt se suurin jännitysmomentti ja kustannusyllätys, ne alkavat hahmottua tarkasti vasta sitten kun kaivinkoneen kauha pääsee kuopaisemaan maata.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti