18.2.2021

Astiakeräilijän hypistelynurkkaus eli ruokakomero


Tähän meidän uuteen taloonhan suunniteltiin keittiön yhteyteen niin sanottu ruokakomero. Parhaita juttuja koko talossa, sanoisin. Kokoa tuolla pikku komerolla on noin 1,5x2m, eli suuren suuri se ei ole. Ja nyt tovin käyttökokemuksella sanoisin että aivan sopivan kokoinen. Ruokakomeroon voisi toki sijoittaa esim. pakastimen, kiinteitä kaapistoja tms. ja silloin koko tietty voisi olla isompi. Mutta tämmösellä avohyllysysteemillä tuo nykyinen neliömäärä on erittäin hyvä ja tavaraa mahtuu todella paljon.

Ajatus oli että ruokakomeron hyllytilalla korvataan kaikki keittiön yläkaapit. Tällä periaatteella toimiikin todella hyvin: kaikki astiat näkee yhdellä silmäyksellä ja ne on helppo ottaa käyttöön ja laittaa tiskin jälkeen paikalleen. Matkaa tiskikoneelta kertyy toki hiukan enemmän kuin jos astiat laittaisi suoraan koneen yläpuoliseen kaappiin. Näkisin että nuo pari ylimääräistä askelta tiskikonetta tyhjentäessä kuitenkin ovat pieni hinta mahtavasta käyttömukavuudesta noin muuten.  (Ja askeliahan pitäisi päivässä muutenkin tampata täyteen se kymppitonni, kannattaako siis kyökissäkään lopulta minimoida? :D)

Komeron seinät on maalattu Tikkurilan sävyllä X486. Kaunis neutraalin lämmin harmaa on hyvä tausta monen värisille ja muotoisille astioille ja valkoisille hyllyille. Hyllyt ovat ihan perus rautakauppatavaraa, eli Elfa-hyllyjärjestelmän metalliset seinäkiskot ja valkoiset melamiinihyllylevyt 25cm syvinä. Hyllyjen alla lattialla on vanha rottinkikori talouspaprurullille ja kierrätykseen kaksi Orthexin aivan huippua SmartStore Collect -lootaa. Niissä säilötään mm. tyhjät pullot ja kierrätyspahvit.
 

Mähän keräilen intohimoisesti vintage-astioita (ja vähän uudempiakin käyttöastioita) ja senkin takia tämmönen arjen "näyttelytila" keräilyaarteille on aivan mahtava. Astiat mahtuvat olemaan väljästi ja niitä kaikkia tulee käytettyä kun ovat niin näppärästi saatavilla - mitään ei tartte etsiä astiapinon alta, hyllyn perältä tms. 

Ja mitä astioita tuolta hyllyiltä löytyy? Poimitaanpas muutamat esmerkit. Vaaleansiniset opaalilasiset juomalasit ovat Kumelan lasin 1900-luvun puolivälin tuotantoa, suunnittelija on Sirkku Kumela-Lehtonen. Jalalliset ametistin/neodyymin väriset viinilasit ovat Nanny Stillin Nuutajärvelle suunnittelemaa Sulttaani-sarjaa, ollut tuotannossa 1967-1969. Sienikuvioiset emalikulhot ovat 60-luvun Fineliä ja kuvion on suunnitellut Esteri Tomula. Astioiden lisäksi hyllyiltä kurkkivat Oiva Toikan Iittalalle suunnittelemat lasilinnut Riihipöllö ja Jalokiwi.

3 kommenttia :

 1. Kauniilta näyttää. Ihania astioita mukavan väljästi sommiteltuina. Olispa itselläkin vastaavanlainen kaappi!

  VastaaPoista
 2. UPEAA!! Täytyy tunnustaa, että jo illalla kurkkasin tätä ja pistin tabletin saman tien kiinni ajatellen, että nyt on niin ihanaa, ettei sielu kestä. Siispä jätin tämän aamuun. 😍 Miten hyvä ajatus! En tykkää avohyllyistä keittiössä, joten tämähän on aivan nappi juttu. Todellakin kaiken näkee kerralla ja saa esiin helposti. Ja näkyypä siellä olevan monia astioita, joista itsekin tykkään paljon. En esim tiennyt, että Sulttaaniin on tehty tuollaiset isot viinilasit?! Minulla on saman värisenä kapeat jalalliset lasit ja karahvi, isovanhemmilta perittynä. Ja muutamia saman sarjan astioita, joita olen itse kerännyt antiikkiliikkeistä, mutta näitä en ole koskaan nähnyt!

  VastaaPoista
 3. Täällä toinen astiahullu katselee aivan kateellisena ;)
  Onhan tuo ihana ja juurikin tuo että saa helposti napattua aarteita käyttöön.
  Toisessa kuvassa on niin herkulliset sävyt että en meinaa saada silmiäni irti.

  VastaaPoista