8.9.2019

Sunnuntai vihreässä talossa - arvonta!

Kaupallinen yhteistyö: Arabia


Birger Kaipiainen on ollut alusta asti mukana Vihreän talon tarinassa. Jo ennen kuin ostin mökin, oli selvää että huikean sininen Kiurujen yö -tapetti koristaisi jotakin huonetta. Nyt Birgerin suunnittelemat kiurut kelloineen ovat lennelleet makkarin seinässä jo yli kymmenen kesää. Kaipiaisen sadunomainen, Karjalasta ja bysantin runsaudesta insiproitunut tyyli ja rakkaus juhliin sopivat mun mökki-ideologiaani kuin nenä päähän.

Toinen Kaipiainen jonka piti saapua taloon jo aiemmin, on tuo ihana keltakuvioinen Sunnuntai-astiasarja. Minä olen ollut koko ajan sitä mieltä että tämä astiasto on tälle mökille kuin tarkoitettu. Kaipiainen suunnitteli astiasarjan Arabialle ja sitä valmistettiin lyhyen aikaa 70-luvulla, kauppojen hyllyillä sitä ei ollut sen jälkeen näkynyt. Aloin heti mökin hankkimisen jälkeen katsastella kirppiksiltä Sunnuntain osia, mutta saalista ei vuosien etsimisenkään tuloksena tullut. Sunnuntai on ollut todella harvinaista herkkua ja erittäin haluttua keräilijöiden keskuudessa.

(Kerran erään lohjalaisen kirpputorin astiavitriinissä loisti Sunnuntai-keräilijöiden yksisarvinen, hienokuntoinen kannellinen keltakuvioinen liemikulho. Tästä kohtaamisesta on jo vuosia mutta mietin vieläkin toisinaan miksen silloin tarttunut tilaisuuteen ja ostanut kulhoa omakseni. Sen hinta tuntui silloin tyyriiltä, mutta jälkeenpäin ajan kuluessa hoksasin että hinta oli aivan kohdallaan ja mahdollisuus aika ainutlaatuinen.)
Mutta nyt Sunnuntaita taas saa!  Kaipiaisen toinen klassikkosarja Paratiisi täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Sen myötä Arabia otti uudelleen tuotantoon Sunnuntainkin ja se palasi kauppoihin. Oi onnea! Nyt se aurinkoinen viimein tuli tähänkin taloon ja tuntui heti siltä kuin olisi ollut täällä aina. Sunnuntaista on nyt saatavilla seitsemää erilaista osaa: kahvikuppi ja -tassi, muki, leipälautanen, syvä lautanen ja iso ruokalautanen, sekä Kaipiaisen itsensä suunnittelema kaunis ovaali lautasmuoto.  Tuossa kuvassa yllä on näkyvillä kaikki nuo osat.

Ja alla lautasten ensimmäinen koeajo: vadelmavispipuuroa maitokylvyssä.Sunnuntai ja Paratiisi passaavat kauniisti yhteen. Hartaudella keräilemäni Paratiisi-astiat majailevat yleensä meillä kotona kaupungissa, mutta kuskasin kaatimen ja liemimaljan maalle tekemään Sunnuntain kanssa tuttavuutta. Sinne ne solahtivat keittiön nurkan astiakomeron hyllyille sulassa sovussa, sen seinien vanhojen pinkopahvien turvalliseen syliin. Paratiisi myös täydentää Sunnuntaita nyt sillä tavalla kivasti, että runsaampikuvioisia tarjoiluastioita voi yhdistellä keltaisiin lautasiin ja kuppeihin.

Miten mahtavaa että keramiikan salojen tutkimiseen omistautunut Arabian taideosasto tarjosi aikanaan Kaipaisen luovuudelle kodin. Uniikkikeramiikkan keskittynyt Kaipiainen siirsi siellä koristeensa onneksemme astiasarjoihinkin ja niin saimme Paratiisin ja Sunnuntain.

Alkavatko nämä olla viimeisiä mökkitiskejä, mietin kun tiskasin vispipuurohetken jälkeen. Tiskaaja ei itsekään vielä tiedä. Päätös mökin myymisestä on tehty, mutta ei ole vielä ollenkaan varmaa millä aikataululla se tapahtuu. Päätän kuitenkin elää näitä mökkiaskareita läpi niin kuin ne olisivat niitä viimeisiä, hissukseen ja kaikessa rauhassa pienistä jutuista nauttien. Katselen ilta-auringossa kuivuvia astioita, joidenkin pinnassa on vaahtoa kuin pilvilauttoina.

Täällä nämä kauniit Sunnuntai-astiat nyt ovat. Se tuntuu katkeransuloiselta, taloon kuin tarkoitetut ja kohta on kuitenkin talosta luopumisen aika. Sitten minä pakkaan astiat mukaani ja jään odottamaan mihin elämä ne seuraavaksi heittää. Nautiskelen sitten aurinkoisista Sunnuntai-päivistä kaupungissa ja jännitän mitä tuleman pitää.


Ja nyt arvotaan jollekulle teistä hehkuvan keltaista Sunnuntaita! Tuumasin että siellä teidän joukossa saattaisi olla sillä tavalla samansieluista porukkaa, että Sunnuntain paluu sykähdyttää ja astioita haluaisi hypistellä lähemmin. Niinpä nyt on mahis voittaa alla näkyvä satsi näitä paluun tehneitä kaunottaria. Voittajalle lähtee kuvan kiva astiasetti kahdelle:

-2 kahvikuppia+tassia
-2 leipälautasta
-2 syvää lautasta
-2 ovaalia lautastaOsallistu arvontaan kommentoimalla tähän postaukseen sunnuntaihin 15.9. klo 15 mennessä. Pelkkä huikkauskin riittää, mutta kerro halutessasi kommentissasi vaikka oma suosikkisi Kaipiaisen tuotannosta.

Jos kommentoit anonyyminä, keksithän itsellesi nimimerkin jolla erotut muista nimettömistä. Jätä halutessasi kommentin mukana sähköpostiosoitteesi, se helpottaa voittajan tavoittamista arvonnan päätyttyä. Ja olehan linjoilla ensi sunnuntaina, julkaisen voittajan silloin täällä klo 21 ja laitan astiat postitse matkaan voittajalle sitten pikimmiten. Onnea arvontaan ja eikun osallistumaan!

(Käytän osallistujien mahdollisesti antamia sähköpostiosoitteita ainoastaan arvonnan suorittamiseksi sekä arvonnan voittajan tavoittamiseksi. Annettuja tietoja ei käytetä suoramarkkinointiin eikä niitä luovuteta eteenpäin kolmansille osapuolille. Poistan arvontaan osallistuneiden kommentit mahdollisine sähköpostiosoitteineen arvonnan päätyttyä ja voittajan selvittyä.)

EDIT: ARVONTA SUORITETTU JA VOITTAJA LÖYTYNYT!

Ja lopuksi vielä PSSST: Instagramin puolella @vihreatalo -tilillä alkaa myöhemmin illalla arvonta jossa palkintona Paratiisin 50-v juhlavuoden kunniaksi tehtyjä lahjapakkauksia, suuntaa siis illemmalla sinnekin jos haluat osallistua niiden arvontaan!