17.6.2018

Salaattiohje: Ihanan kirpsakka lehtikaalicaesar



Viime aikoina on ollut jatkuva halu vähentää lihan syömistä ja lisätä kasvipohjaisia herkkuja arkiseen ruokarulettiin. Liha edelleen maistuu, mutta kyl se on niin ettei ole kestävää syödä sitä niin usein. Kahvimaito on vaihtunut kauramaitoon, reseptit ovat entistä enemmän sesongin mukaan, hävikki pidetään minimissä - pieniä valintoja siellä täällä ja kova yritys muutenkin reilusti vastuullisempaan menoon keittiössä. Kokkausvuorosysteemin myötä mökkivieraiden mukana on tullut tähän palettiin muutamakin todella hyvä resepti, joissa ei tarvita mitään elukan osaa. Tämä versio klassisesta caesarsalaatista on niistä yksi jonka toi taloon Reetta.
(Toinen Reetan kokonaan elukaton bravuuri on hullun hyvä bulgursalaatti, sen resepti löytyy tuolta.)

Ihanan kirpsakan lehtikaalicaesarin ohje on alunperin Hanna Hurtan kirjasta KASVIS ruokakirja. Reetta oli bongannut sen Annen mainiosta 52 weeks of deliciousness -blogista. Pieniä muokkauksia reseptiin tehtiin valmistaessa, mökin maustevarastojen mukaan. Parmesan-juusto jätettiin pois ja hunaja korvattiin sokerilla, joten koko homma oli vegaaninenkin. Kumpaakaan ei jääty kaipaamaan.


Lehtikaalicaesar

4 ruotoa lehtikaalia (semmoinen pussillinen, jos kaupasta ostaa)

Kastike:
0,5 dl Tahinia
2 kynttä valkosipulia silputtuna
2 rkl oliivöljyä
2:n sitruunan mehu
0,5 rkl sokeria
reilusti suolaa 
mustapippuria 

Kikherneet:
n. 2 dl (purkillinen) esikeitettyjä kikherneitä
1 rkl oliiviöljyä
1 tl kurkumaa
1 tl chilijauhetta
suolaa
mustapippuria

Huuhtele, valuta ja kuivaa kikherneet. Sekoita mausteet niihin kulhossa ja levitä sitten uunipellille. Paahda uunissa 200 asteessa puolisen tuntia, kunnes ovat rapsakoita.

Tee kastike: surauta kaikki aineet tasaiseksi sauvasekoittimella. Jos valmis kastike tuntuu kovin tönköltä, ohenna hiukan vedellä.

Riivi lehtikaalin lehdet irti puisevista varsista sopiviksi suupaloiksi isoon kulhoon. Kaada kastike joukkoon ja sekoita se sormien välissä hangaten lehtikaalin lehtiin. Hankaaminen tekee lehtikaalin mausta lempeämpää, kannattaa siis ehdottomasti sujauttaa sormet reilusti salaatin sekaan. Kaada lopuksi päälle hiukan jäähtyneet paahdetut kikherneet. Tarjoile heti.


Ruokaisa salaatti toimii sellaisenaan, mutta voi ihan hyvin olla lisukekin lautasella. Meillä oli tällä kertaa salaatin kaverina uunissa paahdettuja pottuja ja grillattua savutofua. Ja yhdyn Annen sanoihin, en ole mikään suurin tahinin ystävä - mutta tämän ohjeen kastikkeessa se toimii ja on tosi hyvää!

2 kommenttia :

  1. Ihanaa kun maistui! tämä on edelleen yksi ehdoton suosikkisalaatti :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos reseptistä, lähtee kokeiluun! Lehtikaali on ihan huippu raaka-aine.

    VastaaPoista