26.5.2018

Puutarhatuunauksia: kottikärry ja katuharjaKaupallinen yhteistyö: Tikkurila

Nyt tulisi pari vinkkiä puutarhan kaunistukseen! Tiedättekö kun pihavajasta löytyy oikein käyttökelpoisia vanhoja työvälineitä joiden pinnat ovat päässeet kulahtamaan. Missään tapauksessa ei halua ostaa uusia tilalle, koska välineet vielä toimivat hienosti. Mutta sitten toisaalta silmää saattaa hiukan särkeä kun ne kuitenkin aina ovat pitkin pihaa ja muistuttavat nuhjuisuudestaan. No minä hoksasin että puutarhavälineiden kulahtaneita pintojahan voi mainiosti vähän fiksata. Tikkurilan väki lähti tähän ideaan mukaan ja Maalilinja neuvoi mun nukkavierujen työvälineideni pinnoille sopivat oikeat käsittelyaineet ja -tavat. Huippu palvelu, ei tarvitse itse pähkäillä mikä maali ja väri sopii mihinkin pintaan! Tuli tarpeeseen varsinkin nyt kun nämä mun tuunattavat kohteeni eivät olleet ehkä sieltä tavallisimmasta päästä.Aloitetaanpa ensimmäisen kuvan katuharjasta. Harja on ollut monta vuotta pihalla kesät talvet ja puuvarsi näytti sen mukaiselta. Se on kuitenkin tosi tukeva ja harjakset ovat varsin toimivassa kunnossa - siispä vartta vain siistimään. Tikkurilalta löytyi tähän käyttöön sopiva myrkytön Patio Verso -puuöljy. Harjanvarteen ei öljyä kulunut kuin aivan pikkuinen loraus, joten tällaisen tuunauksen tekee näppärästi samalla kun öljyää jotakin suurempaa - vaikka istutuslaatikoita tai kasvihuoneen puuosia, joihin tuo Patio Verso passaa mainiosti.

Tarkemmat työohjeet pesuineen, öljyämisineen ja materiaalitietoineen löydät tuolta Tikkurilan sivuilta. Kyllä kannatti nähdä pieni vaiva, harja on nyt melkein kuin uusi ja suorastaan mustan saunan kuistin kaunistus uudessa kelonharmaassa sävyssään. 

(Tuo kuisti on muuten öljytty viime kesänä Tikkurilan Valtti Plus Terassiöljyllä ja on talven jäljiltä edelleen kuin uusi - suositukseni.)Ja sitten kottikärryn kimppuun. Kottikärryhän varsinkin on sellainen joka on melkein aina esillä pihalla, sitä kun käytetään ihan koko ajan kaikenlaiseen halkojen kuskaamisesta kasvien siirtelyyn. Muistan kun kiireessä ostimme kirkkaan keltaisen kärryn ja harmittelin jo silloin että se sitten todella paistaa sieltä pihasta kun on jätettynä milloin mihinkin. Siispä nyt maastouttamaan. 

Alunperin kirkas keltainen väri oli vuosien varrella haalistunut auringossa ja saanut tietenkin kovassa käytössä myös kaikenlaisia kolhuja. Mutta oikein toimiva peli tuo kottikärry oli, vähän repsahtaneesta ulkokuosistaan huolimatta. Tuumailin pitkään mikä olisi sellainen väri joka sopisi taloon ja pihaan ja tekisi kottikärrystä taas ryhdikkään näköisen. Halusin myös pitää projektin simppelinä ja päätin maalata vain tuon "koriosan" ulkopuolelta. Värin olisi siis myös sovittava hyvin teräksen väriseksi jäävään runkoon. Päädyin lopulta syvään vihreään ja ryhdyin jännityksellä maalauspuuhiin. Irrotin kottikärryn rungon pohjatöiden ja maalauksen ajaksi jotta homma sujuisi mahdollisimman siististi. Se ei ollut yhtään vaikea homma, muutama pultti vain irti ja sillä sipuli.Kylläpä ryhdistyi. Tämä kottikärryn makeover nousi yhdeksi mun tuunaussuosikikseni kaikista pienistä fiksauksista mitä on tullut tehtyä. Suht pienellä vaivalla kuin uusi kärry! Nyt jätän tuon mielelläni lojumaan talon nurkalle enkä ollenkaan kiirehdi sen piilottamista pihavajaan. Luuhasin maalin kuivuttua kärryn kanssa pihapolulla ihan silkasta kärryttelyn ilosta, kummasti innostuin täyttämään saunan halkolaarin ja kuskaamaan pihan perältä framille istutuspaikkojaan odottaneet taimet. Eteerisesti aamutakissa, tietenkin.

Jos ryhdyt kottikärryn maalaamiseen, varaa pari iltaa jotta ehdit tehdä pohjatyöt huolellisesti ja pari kerrosta maalia ehtii kuivua kunnolla. Maalilinjan neuvoilla maalasin pohjatöiden jälkeen vanhan maalin päälle Unica Ulkokalustemaalilla, se on tällaiseen tarkoitukseen tarpeeksi kestävä. Sillä on muuten tullut Vihreän talon pihassa maalattua mm. valurautainen kylpyamme ulkopuolelta uuteen kuosiin - siitä löytyy kuvia tuosta postauksesta.

Ja tarkemmat ohjeet tarvittaviin työvaiheisiin ja matskuihin värikoodeineen löytyy samalta Tikkurilan sivulta kuin katuharjaankin, eli tuolta. Mitä kaikkea voikaan lähteä näillä tiedoilla pihavajaan kaunistamaan, ainakin siis varmasti sellaisia työvälineitä joissa on puuvarsi tai pinta maalattua metallia. Tuleeko teille heti jotakin kohennusta kaipaavia pihakamppeita mieleen?

Tuunauksiin tarvittavat materiaalit saatu Tikkurilalta.2 kommenttia :