3.5.2017

Lasimuistoja


Vappupäivän aamuna tuijottelin mökin keittiön pöydälle tiskiä varten kertyneitä mukeja ja laseja. Tuossa taitaa olla talon käytetyimpiä laseja, kaikki kirppikseltä. Hoksasin että noihin kaikkiin kolmeen lasimalliin liittyy muistoja lapsuudesta, siksi niitä varmaankin on tullut hankittua.


Lapsuuteni mökillä muinoin oli tällaisia lumihiutalekuvioisia juomalaseja. Mökki sijaitsi Riihimäen lähettyvillä ja liekö joskus mökkimatkalla poikettu Riihimäen lasin tehtaanmyymälään lasiostoksille. Näistä juotiin pienenä landella mehukattia. Nostalgiannälkäisenä olen keräillyt näitä nyt omalle mökillenikin. Lumihiutalelaseja löytyi vielä joitakin vuosia sitten kirppiksiltä tosi hyvin. Silloin niitä saattoi poimia kuin mansikoita muutaman kymmenen sentin kappalehintaan. Niitä onkin kertynyt mökin kyökin astiakomeroon komea läjä. Tallessa on yksi kokonainen korkkaamaton kuuden lasin pakkauskin.


Muistelisin että mutsini osti jossakin vaiheessa huutokaupasta noita Oiva Toikan Pioni-sarjan jalallisia olutlaseja meille lapsuudenkotiin. On mulla nyt niitä jalallisiakin mökin astiakaapissa, mutta näihin kuviin päätyi tuommonen vähän pienempi juomalasimalli. Kauniit lasit joissa pionin värin määrää aina se mitä juo!


Ja sitten isompaan janoon Oiva Toikan Krouvi-tuopit, klassikot kertakaikkiaan. Ensimmäinen muistikuvani näistä tuopeista on 80-luvulta Helsingistä meidän kaupunginosan pienestä baarista. Se oli sitä aikaa kun siinäkin pikkulähiössä oli palveluja paperipuodista lihakauppaan ja kemppariin, kioskista Primulan baariin. Näitäkin on mökillä kahta kokoa, 0,33l ja 0,5 litraa. Tuon isomman täytän usein vedellä ja otan mukaan saunan terassille. Siitä sitten löylyjen välissä hörpin .

4 kommenttia :

 1. Tutun näköisiä laseja. Noita lumihiutalelaseja meilläin on miehen sisrusten yhteismökillä. Ja noista Toikan topeista olen opiskeluaikana oppinut olutta juomaan! :) Olen huono kiertämään kirppiksiä, mutta noita lumihiutalelaseja olisi kiva joskus löytää jostain lisää, pinoutuvat niin hyvin astiakaappiin. Ja ehkä ihan nostalgiamielessä kunnon tuoppikin voisi olla omassakin kaapissa.

  VastaaPoista
 2. Nuo lumihiutalelasit ovat myös minun lapsuuslaseja ja niitä onkin tullut nyt haalittua, kuten myös muitakin lapsuuteni astioita.
  Jokunen vuosi sitten näihin laseihin törmäili lähes joka kirppiksellä, mutta nykyään tulee harvemmin vastaan. Ja jos sattuu löytymään ovat hinnat kohonneet juuri tuosta muutamasta kymmenestä sentistä.

  VastaaPoista
 3. Lumihiutale-lasin muotoisia kielo-laseja oli tai on edelleen vanhempieni arkiastioissa, muistan edelleen sen, kuinka oli kiva odotella, kun viimeisetkin piimät valuun reunoja pitkin suuhun.

  VastaaPoista
 4. Voi nuo lumihiutaleet on niin kauniita ja tuovat mummola-muistoja :). Mä aloitin niiden keräilyn ihan liian myöhään mutta olen kuitenkin joitakin löytänyt. Ehkäpä ne vielä joskus tekee paluun kirppispöytiin.
  Sulla on kyllä niin kauniita astioita että näihin astiakuviin ei vaan kyllästy.

  VastaaPoista