26.8.2016

Näyttelysuositus: Rut Bryk Espoon EmmassaJos mietin mistä ammentelen inspiraatiota sisustushommiin, niin kyllä yksi suurimmista vaikuttajista on kuvataide. Se on ehkä "ammatitautikin", päivätyökseni opetan kuvista yläluokilla ja lukiossa. Huomaan että erityisesti värien käyttö saa aina uusia vaikutteita taiteilijoiden töistä, niinkuin vaikka taannoin menneestä Hilma af Klintin näyttelystä Helsingin taidehallissa.

No nyt suositan näyttelyä josta ainakin mulle tuli monta monta ideaa sekä värien käyttöön sisustuksessa, että maanläheisten materiaalien ja ornamenttien suhteen. Keramiikkataiteilija Rut Brykin töistä koottu laaja näyttely Espoon modernin taiteen museo Emmassa on huikean hieno. Näyttely on auki vielä ensi viikon, kannattaa siis kiiruhtaa jos haluaa sen nähdä. Brykin tapa käsitellä savea, värejä ja kuvioita on tosi tosi kaunis, ja minusta älyttömän ajankohtainenkin. Käsintehdyn ja maanläheisen paluu trendikartalle on ollut viimeaikoina ilo huomata.

Rut Bryk / Taikalaatikko Emmassa 4.6.2016 asti. Mene ennenkuin on myöhäistä!

4 kommenttia :

 1. Laajassa näyttelyssä avautui hienosti taiteilijan elämänkaari. Ensimmäiset työt olivat keramiikkaan upotettua grafiikkaa, vähitellen taiteilija omaksui keraamikon sielun ja pelkisti taidettaan loppua kohti aina vain vähäeleisemmäksi. Melkein meinasin jättää näyttelyn väliin, kun siitä on näkynyt kuvia vähän liikaakin. Onneksi en jättänyt: värit, muodot, pinnat avautuvat lopulta kuitenkin vain elävän taiteen äärellä. Minulle ei tullut sisustusasiat mieleen, sen sijaan työt olivat hyvin lähellä arkkitehtuuria. Jopa osa sitä, kuten Mäntyniemen reliefi. Bryk olisi halunnut ryhtyä arkkitehdiksi, mutta hänen nuoruudessaan naisia ohjailtiin usein naisellisemmalle uralle. Minusta tuntuu, että menetimme tässä hänen valinnassaan loistavan ja arkkitehtuuria uudistavan tilataiteilijan, mutta saimme monipuolisen kuvataiteilijan.

  VastaaPoista
 2. Kyllä, näyttely oli rakennettu hienosti niin että työskentelyn kehitysvaiheet tulivat näkyviin. Löysin omat suosikkini sieltä keskivaiheilta, kun jonkun sortin pelkistyminen oli jo alkanut, mutta värit olivat vielä valloillaan. Loppua kohti oltiin munkin mielestä totiseti arkkitehtuurin äärellä!

  Tuo mitä sanoit teosten avautumisesta elävää taidetta katsellessa ja kokiessa on NIIN totta. Näissä Brykin töissä se minusta erityisesti korostuu; vaikka olisi nähnyt niistä kuinka monta kuvaa, ovat ne paikan päällä aivan eri tason kokemus.

  VastaaPoista
 3. Aivan ihania töitä. Esim tuo Leijona ja tuo sininen silta <3 sen haluaisin seinälleni. Harvoin näkee näin onnistunutta ja kekseliästä ja visuaalisesti upeaa keramiikkaa.

  VastaaPoista
 4. Tuhannet kiitokset postauksesta, olisi varmaan muuten mennyt näyttely ihan ohi. Käytiin miehen kanssa tänään ihastelemassa, aivan upeita töitä! T. Minna J.

  VastaaPoista