13.4.2016

Tee se itse: nahkapäällysteiset vetimet kaapin oviin

Tässäpä tulee teko-ohjetta nahkapäällysteisiin vetimiin, jotka tein meidän uutta keittiötä varten. Hommahan oli sillä tavalla simppeli että remppayhteistyökumppani Domus Classicasta löytyi juuri sopiva kaunis vedinmalli, ja minun hommakseni jäi vain etsiä sopiva nahka ja liimata se vetimien mustiin puuosiin kiinni. Liimaamisen tein iltapuhteena eikä siinä kovin kauaa nokka tuhissut. Näin se homma sujui:


Liimaamiseen käytin nahkakauppiaan suosituksesta maitoliimaa. Varmaankin kaikenlaiset kontaktiliimat kävis tähän myös. Tätä liimaa suositeltiin siksi, ettei se vaikuta nahan ulkonäköön päällepäin ja pysyy joustavana. Myrkympi liima olisi nahkakauppiaan mukaan saattanut tulla nahkasta läpi, tehdä siitä läikikkään, haurastuttaa sitä, tai muuta sellaista. (Maitoliimaa löytää muuten myös Domus Classicasta.) Nahanpalat leikkasin sopivaan kokoon paperisen kaavan avulla. Mittailin ja leikkelin ensin paperista vetimen ympäri sopivan palan ja käytin sitä sitten kaavana nahan leikkaamisessa.

 
Maitoliima toimii niin että sitä levitetään molemmille liimattaville pinnoille, annetaan kuivahtaa ja sitten puristetaan pinnat tiukasti yhteen. Levitin ensin liimaa sekä vetimien puuosiin että nahan paloihin ja annoin liimapintojen kuivua. Maitoliiman ohjeessa sanottiin kuivahtamisajaksi 10-30 minuuttia. Kuivahtaessaan liima muuttuu valkoisesta läpinäkyväksi. (Joissakin kohtaa oli helpompi levittää liima sormin, siveltimen karvat tarrautuivat liimasta aika nopeasti klimpiksi.)

Tarvitaan tarkkaa kättä että nahkapala asettuu millilleen oikein eikä mene vinoon. Helpoiten se tuntui sujuvan niin että nahka oli pöydällä liimapinta ylöspäin ja stemmasin sitten vetimen sen päälle. Vetimen "takapuolelle" jäi sauma jossa nahka menee pari milliä päällekkäin - siinäkin kohtaa pitää muistaa varmistaa että molemmilla pinnoilla on liimaa ettei sauma jää lörpöttämään. Sitten puristelin vielä nahan koko vetimen matkalta tiukasti kiinni sen pintaan.Ja sitten vain valmiita nahkapintaisia vetimiä kyökin oviin kiinnittämään! Maitoliima saavuttaa lopullisen lujuutensa ilmeisesti pikkuhiljaa ajan kanssa, kannattaa antaa siis rauhassa kuivahdella ennen vedinten asentamista. Tiukasti se kyllä vaikuttaa pitävän. Mietin vielä suihkaisenko jonkinlaisen nahan suoja-aineen noihin ennen kuin niitä kovin ehditään käyttää. Pikku patina on kuitenkin mun mielestäni ihan toivottavaa, ei vetimien ole tarkoituskaan ihan uuden näköisenä pysyä. Käytössä vanhentuva nahka on niin kaunista.

 
*Vetimet saatu blogin kautta Domus Classicalta.

3 kommenttia :

  1. Noista laatoista tuli aivan ihanat. Piti oikein bookmarkata tää postaus :-)

    VastaaPoista
  2. Ihan loisto vinkki ja törkeän hienot vetimet. Kiitos ideasta!

    VastaaPoista
  3. Kiitos hyvästä vinkistä!

    VastaaPoista