14.3.2016

Kokkailua maalla: Turkkilaiset aamiaismunat




Glorian ruoka ja viini on kyllä hyvä lehti. Siinä on tosi kauniit ja inspiroivat kuvat ja mulle sopivan helponhaastavat reseptit joita tekee mieli testata. Nappaan aina irtonumeron uunituoreena ruokakaupasta kärryyn mukaan ja kokkailen useammankin ohjeen läpi. Jokaisessa lehdessä on jotain uutta ja yllättävää, niinkuin nyt tässä uusimmassa pääsiäisnumerossa Turkkilaiset gilbir-aamiaismunat. Jugurtin ja kananmunien yhdistelmä kuulosti ensialkuun aika eksoottiselta, mutta heti houkuttavalta. Maalla kylässä olleen Eevan kanssa hoksattiin että melkein kaikki tarvittavat aineksethan löytyvät sattumalta kaapeista ja päätettiin laittaa aamulla uppomunat tulille.

Ja oli muuten hyvää! Turkkilaisen jugurtin ja uppomunien lisäksi annokseen tuli savupaprikavoisulaa ja yrttiöljyä. Tätä tehdään taatusti toistekin. Alkuperäistä ohjetta muokattiin hiukan: savupaprikan määrää lisättiin. Yrttiöljyyn löytyi meiltä vain korianteria, puuttuvien lehtipersiljan ja oreganon sijaiseksi laitettiin kevätsipulia. Muokattu ohje meni suurinpiirtein näin:


Turkkilaiset gilbir-aamiaismunat kahdelle

3 dl turkkilaista jugurttia
4 kananmunaa
2 l vettä
n. 1dl  väkiviinaetikkaa


Yrttiöljy

nippu korianteria silputtuna
kevätsipulia silputtuna
valkosipulin kynsi hienonnetuna
4rkl oliiviöjyä
1 rkl valkoviinietikkaa
suolaa
mustapippuria

Savupaprikavoi

pari rkl voita
1tl savupaprikajauhetta


Sulata voi ja sekoita siihen savupaprikajauhe. Sekoita yrttiöljyn ainekset keskenään.

Valmista uppomunat: Kuumenna vesi kattilassa niin että se juuri ja juuri poreilee, melkein kiehuu. Riko munat yksittäin vaikka juomalaseihin valmiiksi. Lisää poreilevaan veteen väkiviinaetikka. Pyöräytä lusikalla veteen pieni kierre, kaada yksi muna kerrallaan kyytiin. Kattilassa mahtuu yhtä aikaa kypsymään kaksi uppomunaa, muuten menee hässäkäksi. Keitä 3-4 minuuttia, nosta sitten vedestä pois reikäkauhalla tai lusikalla.

Kokoa annokset pienille lautasille. Alle ensin jugurttia, päälle kaksi uppomunaa per annos, niiden päälle savupaprikavoita ja yrttiöljyä mausteeksi. Syö heti!



Muita landella kokkailtuja ja hyväksi havaittuja herkkuja löytyy muuten tästä blogista ruokapöydässä -tunnisteen alta!



2 kommenttia :

  1. Mielenkiintoinen yhdistelmä tuo jugurtti ja kanamuna :). Pitäis itekki kokeilla rohkeammin ja ei tyytyä aina vaan perinteisiin juttuihin.

    VastaaPoista
  2. Tuli ihan vesi kielelle lukiessa ohjetta:)

    VastaaPoista