23.3.2016

Kaksi huippua puutarhakirjaa ja edulliset viljelylaatikotOnkos siellä ruudun toisella puolella nyt justiin muita jotka ovat hurahtaneet viljelemään itse pihalla tai partsilla yrttejä, salaatteja ynnä muita vihreitä? Tuntuu että oma puutarhainnostukseni koko ajan vain kasvaa vaikka osaamista ei vieläkään ihan mahdottomasti ole. Mutta joka suvi oppii jotain uutta. Keväisen kasvun kohinan seuraaminen on kyllä vuosi vuodelta entistäkin koukuttavampaa puuhaa. Nyt pari vinkkiä teille jotka olette saman kuumeen kourissa.

Ensinnä kaksi ihan huippua kirjaa, joista aion itse poimia kylvöhommiin vinkin jos toisenkin. Lena Israelssonin Keittiöpuutarhuri on tosi informatiivinen ja kaunis paketti kaiken syötävän kasvattamisesta. Kirjasta on harmillisesti painos loppu, eikä sitä oikein löydy mistään ostettavaksi. Mutta kirjastosta löytyy, sieltä hain lainaksi omankin kappaleeni. Toinen hyvä opus on ihan uunituore ja vasta kauppoihin tullut, sen saatavuudessa ei siis ongelmia: Kati Jukaraisen, Maria Keräsen ja Hanna Sumarin Keittiöpuutarha. Tässä kirjassa on tiedon ja vinkkien puolesta samaa henkeä kuin Israelssonin klassikossa, mutta hiukan tiiviimmässä muodossa. Lisäksi lopussa on kaunis paketti ruokaohjeita puutarhan antimista. Ahmin noita kumpaistakin nyt iltalukemisena, molempi parempi.Ja sitten kun kirjat on luettu niin eiku kasvattelemaan! Kuormalavan kaulukset ovat huippuja puutarhan viljelyhommiin. Taitavatkin nykyään olla aika suosittuja viljelylaatikoina eikä niitä enää löydä tuosta vain ilmaiseksi tai pikkurahalla lojumasta. Kevätsuunnitelmissa on laajentaa mökillä puutarhaa uusilla viljelylootilla. Pitkän etsinnän jälkeen halvimmat lavankaulukset löytyivät kympillä kipale Biltemasta. Nämä ovat mun metsästystuloksieni mukaan edullisimmat mitä tällä hetkellä löytyy - halvempia kuin muutamista kuormalavafirmoista kyselemäni käytetyt yksilöt (Ja jos jostain löytyy vielä edullisemmin niin saa vinkata!). Ovat vielä käsittelemätöntä kuusta,  nämä voi siis sipaista sen värisiksi kuin haluaa myrkyttömästi vaikka tuolla Osmon Ecogardenilla.  Näitä lootia on mulla nyt pino odottamassa että viimeisetkin lumet sulavat Vihreän talon pihasta.

11 kommenttia :

 1. Painokas suositus myös Lavatarhuri-kirjalle ja toinen hyvä on Keittiötarhan kolme vuodenaikaa. Molemmissa paljon asiaa, muttei yhtään raskaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, kiitti vinkistä Tuija! Laitoin molemmat heti kirjastosta varaukseen :)

   Poista
 2. Keittiöpuutarhuri on ihan must! Multa löytyy se, ei voi sanoa että hyllystä, koska on lukusesssa lähes päivittäin näihin aikoihin vuodesta:) Tuota uutta ajattelin toivoa synttärilahjaksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun täytyy ruveta katsomaan jos löytäisin Keittiöpuutarhurin jostakin käytettynä omaksi. Se tosiaan vaikuttaa sellaiselta jykevältä perusteokselta, joka kannattaisi olla aina käsillä

   Poista
 3. Onnea listauksemme voittajalle :) http://www.festivus.fi/2016/03/sisustusblogit-top-10-cision-finlandin.html

  VastaaPoista
 4. Joo, mä bongasin nuo laatikot kans Bilteman kuvastosta ja ajateltiin hakea muutama vanhojen/liian räsistyneiden lautalaatikoiden tilalle. Kohta hei kylvetään taas :D

  VastaaPoista
 5. Muistankos oikein, että teidän kaupunkikodissanne näkyi aiemmin Arabian Kalevala-sarja seinällä? Hauskaa nähdä, minne löytävät vai löytävätkö tiensä uuteen kotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kylläpä vain muistat oikein! Katsotaan löytyykö niille tästä kodista paikka, voi olla ettei täällä ole nyt passelia seinänpätkää. Ne vaativat minusta reilusta tilaa ympärilleen että pääsevät oikeuksiinsa. Voi olla että ne nähdäänkin seuraavaksi maalla :)

   Poista
 6. No todellakin tilaa vaativat, varsinkin jos sattuu omistamaan koko sarjan! Se on iso kokonaisuus kyllä. Minua kiinnostaa se siksi, että lapsuuden kodissa on koko sarja seinällä ja jo nyt mietin, että minne se sitten joskus päätyy, mistä löytyy niille hyvä tila. Vähän on niitä kohtaan ristiriitaiset fiilikset. Vähän liian synkkiä vai tyylikkään tummia? Ja jotain minkä on aina nähnyt kotona, ei jotenkin enää "näe". Tunnistatko tätä ilmiötä? Vasta kun näin ne teidänkin kodissa blogissa ne näyttivät hienoilta.

  VastaaPoista