12.1.2015

Esteri Tomulan Vegeta


Aiemmin Kirsikka-kattilasta kirjoittaessani tunnustinkin, että Esteri Tomulan kuvioimat Finelin emalikattilat ovat minulle vastustamaton keräilykohde. Ne ovat sellaista kaunista arkea jota ei tunnu koskaan olevan kaapissa liikaa. Onneksi kohtuuhintaiset kattilat ovat sen verran harvinaista herkkua että niitä ei varsin kaappeihin tungokseksi asti kerry. Kaksi sarjaa on erityisesti sydäntä lähellä, kalakuvioinen Neptun ja näiden kuvien vihanneskuvioinen Vegeta. Noita kattiloita käyttäessä ei tiskaaminenkaan harmita, niitä on niin mukava hypistellä kun ovat tosi kauniit.

Joidenkin kirppislöytöjen kanssa käy niin ettei niitä meinaa raskia käyttää lainkaan. Vegetojen käyttöönottoa vähän ensin arastelin, säilöin niitä kaapissa ja keitin keitettävät vanhalla teräskattilalla. Pikkuhiljaa emalikaunottaret ovat päässeet kaapista päivittäiseen käyttöön. Enää en ajattele kulumista ja naarmuja vaan sitä iloa jota hieno käyttöesine arjessa tuottaa.

"Vegeta" enamel kettles by Esteri Tomula for Finel. Vintage utensils at their most beautiful.

10 kommenttia :

 1. Vegeta on minunkin suosikki! Hyllyssä tosin on vain tuo kasarimalli, muita ei ole silmiin kirpputoreita osunut. Ja käyttöön olen minäkin kattilan ottanut.

  VastaaPoista
 2. Voi että, ihan kateeksi käy tuo sinun vegetatrio! Täällä Pohjois-Pohjanmaalla vegetoja harvoin missään myynnissä näkee... Ja jos näkee, hinta on huimaava! Hilkka

  VastaaPoista
 3. Tuo on muuten totta, että kauniita astioita jaksaa tiskata ihan eri tavalla kuin rumia/mitäänsanomattomia. Meidän taloudessa ei ole edes astianpesukonetta, joten on tärkeää (ja hyvä syy), että astiat ovat kauniita. :)

  VastaaPoista
 4. Mulla on kans yks vegeta kattila ja ihan ehdoton lemppari. :) Nämä kattilat kehtaa jättää tiskipöydälle kuivamaan. :) Pauliina

  VastaaPoista
 5. Onpa ihana raikkaat kattilat! :)
  Todellakin kehtaisi jättää pöydälle kuivumaan niinkuin ylhäällä olevakin sanoo ;)

  VastaaPoista
 6. ahkerassa käytössä äidin ja isän vanha kattila

  VastaaPoista
 7. Meidän huushollin Neptun on sisältä musta, ei siis kelvollinen ruokajuttuihin, mutta oikein hyvä säilytykseen. Välillä päätetään, että "mikä kala sä oisit? mä oisin toi". Vegetat ja Primaverat ovat lemppareita myös.

  VastaaPoista
 8. Minäkin haluaisin muutaman tuollaisen kattilan keittiötä piristämään. Niistä tulee lapsuus mieleen mukavasti. Täytyykin pitää silmät auki ja surffailla täällä netissäkin. Kaipa noita jostain löytää...

  VastaaPoista
 9. Nämä on niin kauniita. Lapsuudenkotona on leivinuunin päällä yksi sarjan kattila- ei sekään päivittäisessä käytössä, mutta ihailuetäisyydellä!

  VastaaPoista