1.12.2014

Vintagea joululahjaksi: Tapio Wirkkala 100v


Alin kuva:Iittala


Käytettyä lahjaa antaessa tulee mietittyä että mitenköhän lahjan saaja siihen mahtaa suhtautua. Kaikille eivät kirppistely ja vanhat tavarat vain kuulu tyyliin. Mä olen kyllä lahjoja miettiessäni ottanut riskejä ja antanut esim. vintagelasia sellaisillekin kuomille jotka eivät yleensä juuri 2nd handia harrasta. Silloin olen yleensä ryydittänyt lahjaa jollakin siihen liittyvällä tarinalla jotta aatokset lahjan takana ovat tulleet tutummiksi.

Tapio Wirkkalan syntymästä tulee ensi vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Suomalaisen muotoilun kultakauden johtohahmon luomuksista otetaan juhlavuoden kunniaksi uudelleen tuotantoon kauniit värikkäät suupuhalletut pullot ja huikean hienon Ultima Thule -lasisarjasta mm. kuohuviinilasit ja kaunismuotoinen karahvi.  Pulloja ja karahveja löytyy nyt jo netistä alkuperäistuotantona: karahvin saisi käytettynä ainakin tuolta, pullon tuolta ja tuolta. Molemmat olisivat lahjoina tosi hienoja ja ajankohtaisia. Pienemmälle budjetille voisi katsastella Ultima Thule -sarjan muita osasia yksittäin, vaikka niitä kuohuviinilaseja. Sarjaa saa joskus jopa hauskasti alkuperäisissä pakkauksissaan - tosin pakkauksesta saattaa tulla hiukan lisää hintaa.

Ultima Thuleen liittyy mainio tarina; Wirkkala suunniteli sen alunperin lentoyhtiö Finnairin koneisiin matkustamossa käytettäväksi ensimmäisille Atlantin ylittäville lennoille. Sittemmin sitä käytettiin lennoilla 1-luokassa ja suuren suosionsa ansiosta sarja tuli myös laajemmin myyntiin. Ylellisen oloinen lasisarja on kyllä päivittäisessä käytössä yllättävän käytännöllinen; rypyliäisessä pinnassa eivät kuivuneet vesitipat niin erotu. Kolmen lasipisaran varassa pystyssä pysyvä juomalasi on myös yllättävän vakaa. Meillä on ollut Ultima Thulet arkikäytössä kotona jo monta vuotta ja testattu on.

Wirkkala suunnitteli 60-luvun lopussa lentokoneisiin muitakin astia- ja aterinmalleja, joista osa on käytössä edelleen. Upeat aterimet piti Finnairin blogista lukemani tarinan mukaan tosin aika pian vaihtaa tavanomaisempiin  - lentävä kansa ihastui niihin niin tulisesti että niitä pihistettiin tuhatmäärin.

Some works by Tapio Wirkkala - one of the most famous finnish designers of all time.

3 kommenttia :

  1. On ne upeita! Kyllä kelpaisi joululahjaksi. Tuo pullo on aivan superihana!

    VastaaPoista
  2. Pöllin nuo kyllä äidin kaapista itselleni. Ihania ovat!

    VastaaPoista
  3. Ihanat lasit, mutta mikä on tuo mahtava tarjoiluvaunu?

    VastaaPoista