11.6.2012

Kirppiksen patakaunotar

Tismalleen tällaisessa Arabian keraamisessa padassa äitee teki risottoa kun olin pieni. Ei siis todellakaan mitään hifistelyrisottoa, vaan ihan vaan keitettyä riisiä johon sekoitettiin pakastevihanneksia ja purkkitonnikalaa. Se taisi olla kaikessa yksinkertaisuudessaan yksi lempiruoistani. Näiden Ulla Procopén suunnittelemien Liekki-patojen valmistus lopetettiin kaiketi 70-luvun lopulla ja tilalle tuli samasta materiaalista tehty Kokki-sarja. Nyt on näemmä Kokinkin valmistaminen lopetettu, joten tulevaisuuden äiteet saavat valmistaa tonnikalamussut muissa astioissa.

Olen yrittänyt ruinata äidiltäni vanhaa hienoa Liekkiä, mutta hän ei ole suostunut siitä ymmärrettävästi luopumaan. Nyt voin lakata ruinaamasta; kirppikseltä löytyi pikkurahalla omaksi hyväkuntoinen pata.

A very nostalgic ceramic pot I remember from my childhood. It´designed by Ulla Procopé and manufactured by Arabia in the 60´s and 70´s. I picked it up at a local flea market.
13 kommenttia :

 1. Ei ei ei juuri tota pataa minäkin etsin!

  T. Toinen Liekki-fani :)

  VastaaPoista
 2. Mulle tuli ihan järjetön himo lapsuuden tonnikalarisottoon =D

  VastaaPoista
 3. Ennenku aloitat risottotehtailun, muista että Kokki kestää vain uunin, ei liedellä pitoa. Ettei se vaan halkea. Vanhassa duunipaikassa ilmiö tuli valitettavan tutuksi asiakasreklamaatioiden myötä.

  VastaaPoista
 4. Etsiskelin myös Liekki-pataa, turhaan. Olenkin nyt Kokki-padan omistaja, enkä siitä luopuisi sitten kirveelläkään! ...miksi kaikki hyvät sarjat lopetetaan? Olen nimittäin nähnyt jo painajaisia siitä, että patani halkeaa, enkä löydä mistään korvaavaa.

  VastaaPoista
 5. Aika hyvän näköinen myös tuo padan "pidike" taustalla J. Cash paitoineen ja siistit "hanskat" myös :)

  VastaaPoista
 6. En tiedä Kokki padan liesikestävyydestä, mutta Liekkipata on minulla kestänyt liedellä keittämisen, lämmittämisen ja tietenkin uunin yli neljäkymmentä vuotta.

  VastaaPoista
 7. Olen Kokkipadassa keitellyt jouluisin riisipuurotkin... Ihan hyvin on siis liedellä keittämisen kestänyt.

  VastaaPoista
 8. Samoin, olen käyttänyt ja voi käyttää liedellä kunhan pohja on nesteen peitossa ja kuumentaa hiljalleen pientä määrää alkuun...yhden olen nimittäin aikanaan halkaissut nostamalla täyden padallisen ruokaa jääkaapista liedelle, jolloin lämpöero astian pohjan kuumetessa ja sisällön ollessa jääkaappikylmää halkaisi astian. Samalla mekanismilla olen aikanaan halkaissut yhden lasikulhon viemällä kulhollisen kuumaa kiisseliä lumihankeen jäähtymään. Tämä on ollut sitä kantapään kautta oppimista, mutta eihän kaikkien tarvitse tehdä samoja virheitä, vaan toisenkin virheistä voi oppia!

  VastaaPoista
 9. Paljonko maksoit aarteesta? Bongasin tollasen meinaa myös kirpparilta (matalaa mallia..?) ja pohdin pitäiskö hakea pois..

  VastaaPoista
 10. Tuo meidän äiteen Liekki-pata on kans kestänyt liedellä käyttämisen ihan mutkitta, risotto risoton jälkeen :) Mutta pitääpä olla kuitenkin varovainen, varsinkin noiden lämpötilaerojen kanssa. Anonyymi, maksoin 15 eur. Olisin voinut vähän enemmänkin maksaa, niin kova oli patahinku.

  VastaaPoista
 11. Mun ihana (<3) äiti lahjoitti juuri mulle yhden neljästä (!) erikokoisesta Liekkipadastaan. Sain sellaisen hiukan korkeamman erilaisella kannella. On kuulemma kestänyt (uudenveroisena) 30 vuotta ja kestää kyllä uunin ja lieden. Jihuu!!

  VastaaPoista
 12. Täälläkin on onnellinen Liekki-padan omistaja! Löysin viimein omani viimeviikonloppuisella kirppiskierroksella. Samalla reissuilla törmäsin sitten myös Kokki-pataan, joka oli tosin hieman huonommassa kunnossa kuin ostamani patakaunotar! Mahtava pata! :)

  VastaaPoista
 13. Minulta lòytyisi Arabian liekkipata, uudenveroinen! jos joku haluaa ostaa :-) !!!

  VastaaPoista