10.1.2011

Kalevalaiset


Enpä aiemmin olisi uskonut aloittavani seinälautasten keräämistä, mutta sitten alkutalvesta osui kirppiksellä näköpiiriini Raija Uosikkisen Arabialle sunnittelemia Kalevala -vuosilautasia.  Niiden värit ovat mahtavat ja kuvioiden sympaattisuus hykerryttävää, hinnatkin suht kohtuullisia jos tuuri käy. Lautasia on käsittääkseni valmistettu 1976-99, kaikki vuodet tekisi mieli nyt pikkuhiljaa kerätä. Halusin niitä liudan oikein näkyvälle paikalle jotta voin tuijotella niiden yksityiskohtia aina vaan. Olohuoneen seinälle vasta ripustetut kaunottaret löytyivät ihanan lukijani Sadun ansiosta, kiitos vielä!


Kalevala annual plates in my living room by Raija Uosikkinen for Arabia (In production 1976-99).

24 kommenttia :

SinikkaLeena kirjoitti...

Olen aina ajatellut, että noi on oikeastaan ihan hirveitä. Sitten joku kertoi blogissaan keräilevänsä niitä ja aloin katsoa lautasia "paremmalla silmällä". Tajusin, että tosiaan, nehän on aivan mahdottoman hienoja! Haluaisin ehkä itsellekin, mutta eivät käy yhtään sisustuksen värimaailmaan, joten annan niiden kerätä, joille sopii:)

Mitä pidät kohtuhintana? Noitahan tosiaan vielä tulee aika hyvin kirppareilla vastaan.

Anonyymi kirjoitti...

Noihan näyttää hyvälle sarjana sun kodissa :) Muuten sama ajatus niistä kuin Leenallakin :D

MH kirjoitti...

Aivan mahtamia tolla tavalla rykelmäksi kerättynä!

Annika kirjoitti...

Moi Leena!

Ovat ilmeisesti vuodesta riippuen aika eri hinnoissa, 90-luvulla lautasia on kaiketi valmistettu vähemmän ja hinnat joissakin vuosissa pilvissä. 80-luku on kai yleisintä ja halvimmillaan olen nähnyt niitä kirppiksillä alle viidentoista euron. Huutonetissä on joskus jopa kympillä näkynyt.

Marja kirjoitti...

Mun lapsuudenkodissa oli noita muutama kappale seinällä. En tajunnut silloin niiden esteettisyyttä ja kaunista kuvakieltä.

Jossain vaiheessa huomasimme, että yksi lautanen puuttui. Kukaan ei tiedä, mihin se hävisi - eikä toisaalta olla varmoja siitäkään, oliko sitä kolmatta lautasta koskaan siellä seinällä ollutkaan.

Annika kirjoitti...

Anonyymi, mäkin melkein inhosin noita aikaisemmin :)

Nola, kiitos!

Ilona, onkohan joku himokeräilijä käynyt kolmannen teiltä nyysimässä :D

Anonyymi kirjoitti...

Lempäälän Klaffi ja Piironki -kirppikseltä löytyy ko. lautasia.

L. Dada kirjoitti...

Komeeta!

emmi kirjoitti...

Sun blogia on niin ihana seurata, kun aina silloin tällöin tulee vastaan, juuri tällasia, lapsuudesta muistuttavia juttuja. Meillä oli nämä keittiön seinällä ja muistan kuinka monet aamupuurot on syötä niitä tuijotellessa. Äidillä on varmasti nuo tallessa :)

Mani kirjoitti...

KOMIAT! Ja just hyvä paikka.

hr kirjoitti...

Kyllä on lautaset kohillaan. Ja hyvä, ettei keskellä seinää. Vaativat kyllä tuollaisen raikkaan miljöön ympärilleen. Ja miten mahtava onkaan myös se iso taulu siellä vieressä. :)

mikko kirjoitti...

HUIPPUHIENO RIPUSTUS!

Marika kirjoitti...

Noita on mun isovanhempien luona ja olen sinänsä pitänyt lautasista, mutten olisi uskonut, että ne voivat näyttää joltain muulta kuin mummolatyyliltä. Ihan superhieno rykelmä valkoisella seinällä!

riiva kirjoitti...

Tampereen radiokirppiksellä olen itse nuita muutamaan otteeseen nähnyt ja olet aina tullut mieleen! nyt sitten uskalsin sanoa :D

Danne kirjoitti...

Näyttää upealta. Sopii tosihyvin olkkariinne.

Anonyymi kirjoitti...

voihan läski! Mulla oli noita muutama, mutta heitin kirppikselle... eipä tullut mieleen, että täydellisellä ripustuksella niistä olisi saanut noin upean lisän sisustukseen. AIVAN TÄYDELLINEN RIPUSTUS!!!

PikkuBertta kirjoitti...

Noi on hienoja...ihanat värit:)

Purnukka kirjoitti...

Kun aiemmin jo kerroit näistä niin huomasin appiukon seinällä yhden näistä. Ja minun isälläki on jostain kumman syystä Olikohan ne neljä vuoden aikaa tms... :D Hassua.

Purnukka kirjoitti...

Ai niin ja olen tässä etsiskellyt mieleisiä seinälautasia vaan vielä ei ole tullut sellaisia vastaan mitä tahtos seinälle asti. Tokkopa nuo vielä löytyy. :)

Harakka kirjoitti...

Hassua, minulla oli sama tunnelma noista, että kamalia kasarijuttuja ja äitini ikäisten makuun, kunnes kuvasi aukaisivat silmäni kareliaaniselle kauneudelle. Tuli taas todistettua että oikeassa kontekstissa ja oikein ripustettuna (ei niiden Lapin tuliaisvaskoolien rinnalle :D ) monenlaiset esineet heräävät henkiin. Samoin on käynyt minulla 70-luvun Mariskoolien ja muiden värillisten rypyliäisten lasiesineiden kanssa, pikkuhiljaa on alkanut viehättää muukin kuin pelkistetty kirkas lasi jota olen tähän asti himoinnut.

Menthe Blanche kirjoitti...

Hei, Your Arabia plates are beautiful. Far, it looks like a modern art painting and closely, the discovery of each illustration is nice.

pisama kirjoitti...

Joskus vuosia sitten jossain naistenlehdessä oli esitelty koti, jonka kylppärin tai vessan lattia oli koottu rikkoutuneista (2-laatu?) vuosilautasista mosaiikiksi. Väri ja muotokieli oli tosi kaunis!

Poikaystävä keräilee seinälautasia, syntymävuoden vuosilautanen olisi hieno lisä kokoelmaan.

Anonyymi kirjoitti...

Noita oli vielä pari päivää sitten muutama Itiksen Fidassa, lasikaapissa tallessa. :) Ainakin vuosi 1985 (muistan sen, koska se on syntymävuoteni).

Väinämöinen kirjoitti...

Täytyy itsekin kommentoida aihetta. Olen myös keräillyt vuosilautasia, mutta on hankkinut vain sellaisia, jota ovat miellyttävän näköisiä. Aika monessa lautasessa joku itkee, on vihainen tms. Sellaisia ei oikein halua pitää seinällä, vaikka olisivatkin hienosti maalattuja.