31.10.2010

Kaunis turhuus


Kauppoihin ilmestyvät uudet astiasarjat ja vanhojen sarjojen uudet väritykset aiheuttavat toisinaan kämmenten hikoamista ja ostohimoa. Marimekon Sukat makkaralla -sarja lanseeraus sysäsi liikkeelle kuitenkin ensi kertaa vastakkaisen ajatusketjun; miksi ostaa uutta ulkomailla valmistettua suomalaista lasidesigniä, kun kirppikset ja osto-ja myyntiliikkeet ovat samaan hintaan pullollaan hienoa vanhaa Suomessa valmistettua käyttölasia? Jätin makkarasukat hankkimatta ja olen siitäpitäen ostellut sieltä täältä Orvolaa, Toikkaa, Hopeaa, Franckia, Tynelliä ja kumppaneita hyvällä omallatunnolla. En varmaankaan tarvitsisi kumpaankaan torppaan enää yhden yhtä astiaa, mutta jotenkin vain käytetyn kotimaisen esineen ostaminen ei tunnukaan samalla tavalla turhakkeeseen tuhlaamiselta.

Kuvassa taannoinen em. periaatteella tehty hankinta: Heikki Orvolan turkoosit Miranda -jälkiruokamaljat. NIIN kauniit!

Most beautiful old finnish glass design: Miranda glassware by Heikki Orvola.

21 kommenttia :

 1. Mummollani on ollut tuollainen ruskea jo iät ja ajat sokerikuppina. On nuo vaan aivan unelmia!

  VastaaPoista
 2. Voi miten samanlaiseen ajatusmaailmaan törmäsin! suomalaiset lasit ovat suosikkejani. Eniten kaapistani löytyy Grappooniaa erivärisinä laseina.
  mutta hurjan ihanat ovat löytösi.

  VastaaPoista
 3. Äidilläni on iso sarja tätä kyseisessä värissä. Kauniita. Otan mielelläni jäätelöä aina kahvin kanssa, kun se kerran tarjoillaan vuodesta toiseen näissä maljoissa!

  VastaaPoista
 4. Siis on kyllä todella kauniit! Itsekin makkarat jätin ostamatta, en tosin vielä hiffannut että niihin käyttämättä jääneet rahat olisi oikeutettu tuollaiseen ihanuuteen ;) Ei todellakaan niihin verrattuna tunnu lainkaan pahoilta noiden vanhojen kotimaisten lasiesineiden hinnat huuto.netissä ja kirpputoreilla. Mielellään maksaa, kunhan nyt vaan olisi kaapeissa tilaa :)

  VastaaPoista
 5. Penttisen sukka-makkara lasit ja kaatimet ovat kivoja! Silmään pisti taannoin Glorian koti -lehden (syyskuu 2010) kolumnistin Kaj Kalinin tylytys Penttisen lasisarjaa kohtaan. Hänen mielestään Marimekko markkinoi kyseistä tuotesarjaa "sukkamehulla" (sukat makkaralla lasista juodaan sukkamehua?!)

  Sattumaa vai ei, samaisessa lehdessä oli iso artikkeli Anu Penttisen omasta kodista.

  Mielipiteet toki sallitaan, myös kolumni kirjoittajille. Sukat makkaralla on kuitenkin oivaltavaa muotoilua. Tai ainakin hauska näkemys lasistosta.

  Mmm... niin, siis tuli vaan mieleen. Kauniit maljat siis, blogissasi!

  VastaaPoista
 6. Aivan hyvällä ajatuksella olet ollut :)
  Nuo ovat kauniit!

  VastaaPoista
 7. Hyvät perustelut sulla noille kulhoille ainakin on! ;D Kauniit ovat, upea väri.

  VastaaPoista
 8. Samoilla linjoilla olen :) Upeen värisiä nuo kuvassa!!

  VastaaPoista
 9. Lankesin ostamaan turkoosit Makkarat. Piti oikein tämän käpykylän Marimyymälään tilata ne kun hyllystä ei löytynyt. Olisin jättänyt ostamatta, jos olisin sen Made in Thailand-tarran huomannut ajoissa.

  VastaaPoista
 10. No Mirandat nyt vaan on kauniit! Turkoosi lasi on minunkin mieleen :)

  VastaaPoista
 11. Meillä on sama sarja läpinäkyvästä lasista ja totta turiset. Divarit ovat täynnä meinneiden vuosien aarteita, mielummin niitä kun kaikkia uutuksia jotka ammentavat idensa niistä.

  VastaaPoista
 12. Hienosti pelastettu suomalaista lasia hyvään kotiin! Väri on tosi herkullinen.

  Kannatan yleensäkin kauniiden suomalaislasien hankkimista, käytettynä tai uutena. Juon mielelläni Ultima Thuleista ja Pioni-viinilaseista ja innolla ostaisin Toikan Florat turkoosina tai kirkkaana.

  VastaaPoista
 13. Todella, todella kaunista ja mikä ihana sävy! Sinulla on makua. Minusta on hienoa, että näiden voi kertoa olevan suomalaista! Vähemmän kaunistakin suomalaista muotoilua on. Mutta siinä se taito piileekin, että ostaa kaunista ja suomalaista, eikä vaan siksi että on suomalaista. Sama pätee Arabiaan. Ja olen Arabia-fani!

  VastaaPoista
 14. Kaunis turhuus on elämässä välttämätöntä :). Piristää mieltä!

  VastaaPoista
 15. Loistava periaate, samaa täällä kannatetaan :) Hyvät ovat löydöt, maan mainio väri! Vai tehdään ne makkaratkin ulkomailla, voi säälin säälin sääli...

  VastaaPoista
 16. Tämä sinun kirjoitus jäi mieleen ja piti palata näin jälkikäteen kommentoimaan :) Tuo on ihan tosi että aina ollaan ostamassa uutta ihanaa mutta sitten kun tulee jotain vanhaa todella ihanaa vastaan niin sitä ei muka sitten raaskikaan ostaa. Pääasia taitaa kuitenkin olla että ostaa itselleen mieleistä ja laadukasta, sama sitten onko uutta vai vanhaa. Ja voisi itsekin joskus uusien ihanuuksien vietävänä miettiä että kannattaako siihen tarttua vain siksi että se on uutta? Seuraavalla viikolla tulee kuitenkin taas jotain muuta...

  VastaaPoista
 17. Meiltä löytyy tuollaiset ruskeat Mirandat. Tai siis justiinsa sain tietää että ovat Mirandat :D Blogisi kautta!
  En ole yhtään tietoinen näistä lasijutuista. Sain jälkiruokakupit ystävältäni joka oli saanut ne jostain kuolinpesästä. Luulin niiden olevan jotain markettitavaraa. Olipa huisi yllätys tämä :)

  VastaaPoista
 18. Rakastan suomalaista 60-70 -lukujen (myös vanhempaa ja uudempaa) käyttölasia, omistankin sitä jonkun verran ja käytössä on, mitä käyttää voi, esim. Päivikin mainitsemat kauniit Grapponia-lasit (minulla kirkkaita) ovat mainioita pikkulaseja vaihtoehtona tämän ajan hehtolitralaseille, joista tosin myös tykkään, vaihtelu on mukavaa :) Haluan ostaa kotimaista ja Suomessa tehtyä, nykyään se on vain yhä vaikeampaa. Olisin jopa valmis maksamaan enemmän, jos saisin valita Suomessa tehdyn tuotteen ulkoimalla valmistetun tuotteen sijasta ja huom: olen tuikitavallinen, en rikas. Tenkkapoo tulee jälleen kerran Sukat makkaralla -lasien kanssa, ei tehty Suomessa mutta ihanat lasit... suunnittelu on niissä mielestäni poikkeuksellisen onnistunut - vaikka kuinka ammentaa menneestä, mutta mikäpä suunnitelu niin ei tekisi - joten tulen sortumaan 4-6 lasiin. Omaatuntoani rauhoitan sillä, että käyn ostamassa ne Marimekon myymälästä ja näin edes hitusen edesautan myyjien työllistämistä ketjun liikkeissä. Eipä ole häävi rauhoitus, mutta edes jonkinlainen, jos en saa halustani huolimatta tukea suomalaista valmistusta, niin edes sitten palvelusektoria. Ostinhan jo MM:sta Kippis-sarjan mukeja ja Melooni-sarjan mukeja, eivätkä ne ole Suomea nähneetkään ennen satamaan saapumista. Valintoja valintoja... Joululahjaksi suku (ja minä samalla) saa Arabian ja Iittalan tuotteita, joten kotimaisen tukemiseen on yritystä ja halua, vaikka tiedänkin, että kaikkea em. tehtaiden tuotteita ei valmisteta Suomessa, mutta edes osa. Ostamasi Mirandat ovat upeat! Omistan riittävästi jälkiruokamaljoja, mutta en jalallisia, hmm hmm... :) Kaikki vanhempi kotimainen lasi on syytä "pelastaa" ja ottaa myös mahdollisuuksien mukaan käyttöön. Omaa sarkaani olen kovasti - kukkaroni kiukuttelusta huolimatta - hoitanut ja samalla tiellä jatkan, kauniita käyttöesineitä ei voi olla liikaa :)

  VastaaPoista
 19. Rakastan suomalaista 60-70 -lukujen (myös vanhempaa ja uudempaa) käyttölasia, omistankin sitä jonkun verran ja käytössä on, mitä käyttää voi, esim. Päivikin mainitsemat kauniit Grapponia-lasit (minulla kirkkaita) ovat mainioita pikkulaseja vaihtoehtona tämän ajan hehtolitralaseille, joista tosin myös tykkään, vaihtelu on mukavaa :) Haluan ostaa kotimaista ja Suomessa tehtyä, nykyään se on vain yhä vaikeampaa. Olisin jopa valmis maksamaan enemmän, jos saisin valita Suomessa tehdyn tuotteen ulkoimalla valmistetun tuotteen sijasta ja huom: olen tuikitavallinen, en rikas. Tenkkapoo tulee jälleen kerran Sukat makkaralla -lasien kanssa, ei tehty Suomessa mutta ihanat lasit... suunnittelu on niissä mielestäni poikkeuksellisen onnistunut - vaikka kuinka ammentaa menneestä, mutta mikäpä suunnitelu niin ei tekisi - joten tulen sortumaan 4-6 lasiin. Omaatuntoani rauhoitan sillä, että käyn ostamassa ne Marimekon myymälästä ja näin edes hitusen edesautan myyjien työllistämistä ketjun liikkeissä. Eipä ole häävi rauhoitus, mutta edes jonkinlainen, jos en saa halustani huolimatta tukea suomalaista valmistusta, niin edes sitten palvelusektoria. Ostinhan jo MM:sta Kippis-sarjan mukeja ja Melooni-sarjan mukeja, eivätkä ne ole Suomea nähneetkään ennen satamaan saapumista. Valintoja valintoja... Joululahjaksi suku (ja minä samalla) saa Arabian ja Iittalan tuotteita, joten kotimaisen tukemiseen on yritystä ja halua, vaikka tiedänkin, että kaikkea em. tehtaiden tuotteita ei valmisteta Suomessa, mutta edes osa. Ostamasi Mirandat ovat upeat! Omistan riittävästi jälkiruokamaljoja, mutta en jalallisia, hmm hmm... :) Kaikki vanhempi kotimainen lasi on syytä "pelastaa" ja ottaa myös mahdollisuuksien mukaan käyttöön. Omaa sarkaani olen kovasti - kukkaroni kiukuttelusta huolimatta - hoitanut ja samalla tiellä jatkan, kauniita käyttöesineitä ei voi olla liikaa :)

  VastaaPoista
 20. Kotimaisen lasin pelastustyö jatkuu täälläkin :) Olen ehkä turhaan kitsastellut vanhojen esineiden hintojen kohdalla - ne ovat kuitenkin usein varsin edullisia jos vertaa ihkauuden tavaran hintoihin vaikkapa Iittalan puodissa. Toki uutta tulee välillä hankittua edelleen, mutta yritän sitä vähentää ja suosia vanhaa. Tuo vanha ja käytetty lasi on vieläpä usein hämmästyttävän hyväkuntoista, jopa uudenveroista - välillä mietin että onko astioita raaskittu käyttää arkena ollenkaan!

  VastaaPoista