25.10.2010

Hitti tai huti, samapa tuoKirppiksellä vastaani tuli parilla eurolla pieni meripihkan värinen lasinen tuikkukippo, jonka muoto muistutti hauskasti 60-70-lukujen suomalaisesta lasimuotoilusta. Aikani etsiskelin tietoa kipon mahdollisesta suunnittelijasta, mutta etsintä ei tuottanut tulosta. Oikeastaan väliäkö tuolla; muoto ja väri ovat kauniit, oli esineellä nimeä tai ei. (Jos nyt kuitenkin joku tuosta kipposestani jotakin tietää, kertokaa toki!)

I found this small amber glass tealight at a fleamarket for a few euros and instantly liked it´s shape and colour. There´s something very 60´s or 70´s finnish glass design about it. 

15 kommenttia :

 1. En tunne tuikun tarinaa, mutta aloinpa ihmettelemään, että miksi tuon mustan rasian kyljessä on joku mittarin tapainen?

  VastaaPoista
 2. Äidilläni on tismalleen saman sävyistä lasia ja saman mallinen, mutta maljakko!! Ihan ohuen ohutta lasia, on saanut sen 70-80-luvun taitteessa lahjaksi! Ja joku tarra on kiinni, mutta arvaappa muistanko mitä siinä sanotaan. Eipä tainnut olla apua, mutta luulen ettei nyt ihan huti ole ;)

  VastaaPoista
 3. Minustakin tuntuu, ettei aivan huti kyllä ole. Tutun näköistä muotoilua. Netti on siitä hyvä paikka, että aivan varmaan joku kommentoija tämän tietää.

  VastaaPoista
 4. Meillä on kaksi aivan samantyylistä, mutta vihreää. Piti oikein mennä tarkistamaan onko samat, mutta ei kuitenkaan. Omamme on Arabia-tarralla varustetut, ja suunnitelijana Heikki Orvola.

  Kovin on kaunis, joten huti ei ole varmasti :)

  VastaaPoista
 5. En tiedä, mutta jotain Tamara Aladin -tyyliä siinä on... Mun mielestä on hauskaa metsästää erinäisille kipoille ja kupeille nimiä netistä. Törmää kaikkeen kauniiseen ja monesti löytää nimen jollekin ihan muulle tavaralle, jonka omistaa!

  Kaunis tuikkukuppi joka tapauksessa!

  VastaaPoista
 6. Vau, tykkään ja ei varmasti ollut huti, vaikka ei sattuisi mikään designi olemaankaan! : )

  VastaaPoista
 7. Anne, musta loota on aviomiehen humidori. Kyljessä oleva mittari vahtii kosteustasapainoa jotta sikarit eivät kannen alla kuivetu.

  Ooh, kommenttinne tekivät mun toiveikkaaksi! Orvolaa ja Aladinia tuo tuikkukippo kirppishyllystä mullekin huuteli! Mutta samaa mieltä olen, Marjohei: se on hieno ja pysyy piirongin päällä vaikkei designia olisikaan.

  VastaaPoista
 8. Lähetä kipposen kuva http://www.designlasi.com keskustelupalstalle, sieltä löytyy aina apua :)

  VastaaPoista
 9. Hitti ehdottomasti!

  Kateellisena katseeni kiinnittyi myös tuohon humidoriin...

  VastaaPoista
 10. muistuttaa vähän tuota Orvolan tuikkua Arabia/nuutajärvi. mutta ei taija olla sama kuitenkaan. http://www.laatutavara.com/?page=haku&hakuteksti=nuutaj&Submit=Hae

  VastaaPoista
 11. Tosi kivoja kuvia sinulla!

  Mukava tunnelma ja rauhaisa fiilis - harmoniset värit - kiva katsoa!!

  VastaaPoista
 12. Ambran värinen kaunis kynttilälyhty ei muistaakseni (vannomaan en mene) ole Aladinin käsialaa, vaikka hänelle tyypillistä muotokieltä siinä onkin. Kun vertaa esim. punaiseen Aladinin Välkky-lyhtyyn, niin muotokieli on täysin erilainen. Harmillisen huonosti Aladinin tuotantoa on kirjattu, mutta piakkoin pitäisi Suomen Lasimuseolta korjaus tulla asiaan. Orvolaksikaan en veikkaisi, koska hän on suunnitellut kirkas-vihreä-ruskea lyhtysarjan kahdella eri koolla, joten tuo perusteluna, mutta varma en voi olla. Designlasin sivut ovat hyvät esineiden tunnistamiseen, itse suosin Huuto.net:in Taideteollisuus palstaa: sinne ystävällinen kysymys ja kuva kohteesta. Palstalla kirjoittaa useampi lasin todellinen tietäjä - pidemmältä aikaa - ja olen itse saanut tunnistettua tai varmistettua siellä useammankin esineen. Mikäli kaunis lyhty ei olisi kotimainen, niin veikkaan skandinaavisia naapureitamme, 60-70 -luku, samantyylistä tehtiin paljon siihen(kin) aikaan naapureissa ja kotimaisena (Riksuna, Nuutajärvenä jne) koitetaan saada myydessä parempi hinta usein, vaikkapa juuri nyt Huutonetissä. Esineen kauneus ei häviä, vaikka se ei olisi suomalainen. Jos saa arvalilla, niin veikkaisin Kumelan Lasia, en tosin osaa perustella miksi ja pieleen saattaa mennä ennemmin kuin oikeaan :)

  VastaaPoista
 13. Kiitos noista tiedonhakuvinkeistä, katsotaanpa jos toimertuisin huikkaamaan kysymyksen huutonetin lasitietäjille..

  Tovi sitten joku möi samanmoista lyhtyä Huutonetissä Helena Tynellinä, oliskohan se tieto voinut osua oikeaan suuntaan? Mutta siis yhtä kaikki, kaunis tuikkuastia, oli tissainia tai ei! :)

  VastaaPoista
 14. Onko tuolle ruskealle tuikkukipolle löytynyt tässä vuosien varrella suunnittelija/valmistaja??

  VastaaPoista