4.10.2008

Uudet laudat lattiaan

Kiitokset jo tähän mennessä tulleista kommenteista edelliseen kirjoitukseeni, laitan kaiken sanomanne korvan taakse hautumaan. Jutta ideoi kommenttilootassa postausta lautalattian asentamisesta ja aloin kaivella viimekesäisten kuvien lattiaremontti -osastoa. Kuvien yläkerran makuuhuoneen lattia toteutettiin maalaisjärjellä ja Siskon neuvoilla - joku siis varmasti tekisi toisin :)
Purimme vanhaa raakalautaa (löytyi muovimattokerrosten alta) sitä mukaa kun naputtelimme uusia lautoja paikalleen. Alla olleet sanomalehti- ja purueristeet jätimme sellaisinaan uusien lautojen alle.Naulapyssyllä taikka ruuveilla lattian laitto olisi käynyt vielä sukkelammin, mutta onnistui hyvin vasaralla ja tuurnalla (vaikkakin kuulemma työmiehen etusormi vasaroinnista kipeytyikin). Ensimmäinen lauta naulattiin päältä vanhoihin koolauksiin, loppuihin lautoihin naulat lyötiin ponttiin piiloon. Alla olevan kuvan vasemmassa yläreunassa pilkottaa tuollainen pontiin piilotettu naula.
Koolaukset eivät näissä kuvissa näy, ovat sanomalehtien alla piilossa, mutta kulkevat lattiassa noin puolen metrin välein. Käytimme mökkilaatuista lattialautaa, jonka vinous välillä koetteli lattianrakentajien lihasvoimia. Olettaisin että suoran, uunikuivan laudan asentaminen sujuu vähemmällä hiellä. Vihreää taloa ei talvisin jatkuvasti lämmitetä joten uunikuiva priimalauta olisi kosteudesta todennäköisesti alkanut pullistella paikoiltaan ja ollut siten rahan hukkaa.Seinänvierustoille jätettiin laudan elämistä silmälläpitäen vajaan sentin rako, sen verran että lattialistat sen näppärästi peittävät.
Kaikenkaikkiaan lattian asentaminen oli helpompaa kuin oletin. Vaikein ja hikisin osuus taisi olla vanhojen lautojen purkaminen ja poiskantaminen sekä uusien lautojen sahaus ynnä pujottelu yläkertaan kapean portaikon kautta. Noin 13:n neliön huoneeseen meni vajaa 200 metriä lautaa ja kaksi työpäivää purkamisineen, sahaamisineen ja kantamisineen.

Ja kommentoikaahan edelleen ahkerasti, palkinto odottaa yhtä onnekasta!

3 kommenttia :

 1. sait uuden lattian laittamisen ainakin näyttämään helpolta :) mielenkiinnolla odotan jatkoa vihreästä talosta.

  VastaaPoista
 2. Kiitos vinkeistä! Jos kaikki sujuu niin kuin kovasti toivon (peukut pystyyn!), olen kohta itsekin rintamamiestalon omistaja. Tulevassa talossamme on muovimatot raakalaudan päällä, ja olemme miettineet, miten saisi tehtyä vanhan näköisen lautalattian. Kun uudesta ponttilaudasta tulee kuulemma liian sileä. Teillä ainakin näytti hyvältä, johtuisikohan mökkilaatuisesta laudasta?

  VastaaPoista
 3. Doubles, melko helppoa se olikin :)

  Onnea talokauppaan, Jutta! Pidän peukkuja.

  Uusi lattia on aina uusi lattia ja näyttää tosi sileältä mökkilaadusta huolimatta. Ajattelin että vanhetkoon ajan kanssa... Ehkä lautoja voisi hutkia kettingillä ennen asennusta, tulisi ajan patinaa :D

  VastaaPoista